vineri, 20 iunie 2014

Institutul de Arte Grafice "Lupta" N. Stroilă


Nicolae Stroilă
tipograf

n. 15 decembrie 1880. Tălmăcel, Sibiu - 1960

A fost elev-ucenic în tipografie lui Oprea Dumitrescu (ginerele lui Anton Pann) din Rm. Vâlcea, apoi a lucrat la tipografia "Tribuna" din Sibiu. Din 1899 se mută la Bucureşti, lucrând în atelierele Institutului de Arte Grafice "Minerva" (Buucreşti), apoi, la solicitarea lui Nicolae Iorga, în 1908,  a coordonat împreună cu Constantin Onciu, coleg de echipă la "Minerva", organizarea tipografiei "Neamul Românesc" din Vălenii de Munte, unde a rămas şef de ateliere pentru 4 ani.


În toamna anului 1913 cumpără o mică tipografie şi înfiinţează tipografia, amplasată în zona Pieţei Gării de Nord. Atelierul era compus dintr-o singură maşină no. 12, sistem francez şi un regal cu 300 kgr litere. Prima lucrare tipărită a fost ziarul ceferist "Lupta", de unde a şi fost preluată titulatură tipografiei. După 8 luni tipografia se mută în Calea Victoriei 113, "în fundul curţii", ulterior Calea Victoriei 101 (Gh. Crutzescu în Podul Mogoşoaiei identifică numărul 101 ca fiind un imobil aparţinând familiei Perticari) atelierul fiind mărit cu un tighel de picior şi boston manual. Pe perioada primului război mondial, 1916-1918, tipografia nu a funcţionat, dar la revenirea în activitate, Nicolae Stroilă cumpără trei maşini mari de la fosta Tipografie Românească (Str. Isvor). În 1921 întreaga tipografie a fost modernizată, cumpărând de la Viena instalaţii moderne - trei maşini mari, trei mici, 10.000 kgr. literă, ridicând tipografia la rangul de Institutul de Arte Grafice "Lupta" În 1925 este inaugurat nou construitul local al tipografiei, Str. General Budişteanu 8 (constructor arh-ing. Cihodariu), per ansamblu, întregul ansamblu tipografic cuprindea 7 maşini tipografice, 4 maşini pentru legătorie şi o maşină de cules litere Typograph.
A fostul tipograful preferat al lui Nicole Iorga, în 1934 editându-i şi monumentala carte memorialistică O viaţă de om aşa cum a fost.

[bibliografie]
Lucian Predescu - Enciclopedia Cugetarea (1940)
Gheorghe Crutzescu - Podul Mogoşoaei. Povestea unei străzi (Ed. Socec, 1943)
Nicolae Iorga - O viaţă de om aşa cum a fost (Ed. N. Stroilă, 1934)
V. M. - Alb. mem. (Ed. G. R., 1926)
AG (1928)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu